Liefde voor vilt

Ik liep over de markt in Maastricht en daar zat een mevrouwtje met de meest kleurrijke kraam die ik ooit gezien had. Mijn aandacht werd meteen getrokken. Ze verkocht haarbanden en mutsen die ze zelf gevilt had. Ik had al eerder gehoord van zelf wol vilten, maar toen ik dit zag, wist ik: dit wil ik ook leren!

De techniek van vilten is vrij gemakkelijk. Je moet 5 verschillende lagen, losse wol, boven op elkaar leggen. In het patroon, de compositie en kleurensamenstelling die je graag wilt hebben. Door middel van olijfzeep en (héél) veel wrijving wordt de wol in elkaar gevilt. Zodat het uiteindelijk één lap vilt wordt.

IMG_8419  IMG_8398    IMG_8400  IMG_8413IMG_8420  IMG_8421

Het mooie van vilten is dat je oneindig kunt variëren met kleuren en verschillende materialen. Je kunt het iedere vorm, die je maar wilt, laten aannemen. Hiermee ben ik aan het experimenteren!

Haken-5 Haken-7

Het idee erachter is dat ik de materialen die ik gebruik voor mijn hoeden ook zelf wil creëren, niet meer kant en klaar in de winkel kopen. Dan kan ik zelf selecteren welke wol ik gebruik, zodat ik zeker weet waar het vandaan kom en dat het dier,- mens- en milieuvriendelijk gemaakt wordt. Ik vind het belangrijk dat mijn producten eerlijk zijn!

IMG_7629 Ps: Het allerleukste van het verhaal is dat voortaan de wol van mijn eigen  konijntje ook mee verwerkt kan worden! Diervriendelijke en homemade  angora wol.